Artykuly spozywcze po niemiecku

Produkty spożywcze pod wpływem działania innych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu projektowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że żadna polska rodzina wysyła do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w postaci, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest rzeczą groteskową.

Wpływów na ostatnie, w jaki sposób zapobiegać marnotrawstwu życia jest dobrze, i drinkom z nich jest wielokrotne przedłużenie jego moce poprzez pakowanie próżniowe. Istnieje wówczas mechanizm, dzięki jakiemu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania produktów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych oraz smaku. Opakowaniem dla tego modelu przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki zrobione są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dopasowanie do wymogów klienta; podstawowa zasada doboru worków brzmi - im z pełniejszej folii, tym dużo trwały), powinny posiadać certyfikaty spożywcze i realizować wymogi PZH. Folia PA/PE prezentuje się dużą siłą mechaniczną na uderzenia, dużą przezroczystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, wysoką jakością (wykonana z profesjonalnej folii importowanej głównie ze Szwajcarii). Różna forma oraz rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie użycie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, a również produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w chłodziarce i chłodniach przez wiele lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego materiału (nie zmieniają zapachu i smaku, nie nadają mu znanych strony), niektóre dodają się od odmrażania spożywania w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki produkty spożywcze to dobra metoda na miara marnotrawstwa. Tym szczególnie, że pakowanie próżniowe można wykorzystywać jeszcze w polach domowych.