Hodowla zwierzat na welne

Sam czas mięso używany istnieje na ogół w miejscu kulinarnym i ma definicję konglomeratu tkanek, z jakich eksponowaną jest tkanka mięśniowa, czerpana ze zwierząt rzeźnych lub łownych. Większość mieszkańców kontynentu europejskiego uważa ciało za jakiś z konkretnych elementów pożywienia wzbogacającego codzienną dietę w białko, zaś hurtownie mięsa płacą za dostarczanie konsumentom produktów pochodzenia zwierzęcego.  Mięso jako element ludzkiego pokarmu jest już od momentów prehistorycznych, kiedy spożywanie białka zwierzęcego okazało się skutecznym środkiem na dostarczanie organizmowi sporych dawce energii. Prawdopodobnie wejście na życie mięsa stanęło więc w momencie zlodowaceń, kiedy że było objąć pokarm roślinny i spożywanie mięsa broniło się jednym z kluczowych elementów przetrwania.

Działalność hurtowni mięsa bywa współcześnie bojkotowana przez inne ruchy wegetariańskie, których ludzie mają jedzenie przetworów mięsnych za pracę nieetyczną, gdyż stanowiącą konsekwencję zabijania organizmów żywych. Powstanie wegetarianizmu zostało stworzone zwróceniem uwagi na aspekty przyjazne i zdrowotne produkowania jedzenia opartego na uboju zwierząt rzeźnych, a zwłaszcza zwierząt umieszczanych w warunkach hodowli przemysłowej. Istnienie wegetarianizmu poniekąd zagraża istnieniu hurtowni mięsa, bo stanowi zatem rzecz propagująca dietę bezmięsną. Otóż mianem wegetarianizmu wybiera się świadome i celowe wyłączenie z częstej diety mięsa, w niniejszym ponad ryb i owoców morza.

comarch erpComarch ERP | Systemy ERP | POLKAS

Weganizm jest najbardziej radykalny odłam wegetarianizmu, który polega na unikaniu wszystkich produktów pochodzenia zwierzęca, więc nie tylko mięsa, lecz także jajek, mleka i przetworów mlecznych. Stanowi wówczas system bycia związany z skutecznymi ruchami wyznaniowymi, albowiem sam wegetarianizm rozwinął się w II millenium p.n.e. na terenie subkontynentu indyjskiego, gdzie miał charakter stricte religijny. Europejscy wegetarianie pojawili się dopiero w VI wieku p.n.e., a za inicjatorów praktykowania diety bezmięsnej jako nieetycznej zakłada się Pitagorejczyków. Pomimo wielu racji natury zdrowej i humanitarnej dotyczących wegetarianizmu, nadal grupa ludzi spożywa mięsa z tychże jedynych przyczyn, co w fazie lodowcowej. Dopóki nie zostaną opracowane satysfakcjonujące dla klientów odpowiedniki produktów białkowych pochodzenia zwierzęcego, spożywanie mięsa dalej będzie standardem, a hurtownie mięsa jeszcze przez duży pora będą zajmowały się dużą rzeszą klientów.