Jak wybrac dobre urzadzenia gastronomiczne

Z roku na rok pojawia się coraz większa liczba lokali gastronomicznych. Nie wszystkie jednak prowadzą swoją działalność dłużej niż dwa, trzy lata. Wynika to często z niezbyt urozmaiconego menu i braku zainteresowania wśród klientów. Często jednak wina leży po stronie starego i niedziałającego sprzętu. Bez dobrych urządzeń przegotowywane posiłki nie będą smaczne. Gorzej jednak, jeżeli zainteresuje się nimi kontrola sanepidowska. Jak w takim razie wybrać dobre urządzenia gastronomiczne?

Użyteczny link


Higiena
Każda kuchnia, szczególnie ta w restauracji, musi cechować się nienaganną czystością. W kuchni przechowywane są i poddawane obróbce rozmaite produkty żywnościowe. Jeżeli nie będzie ona regularnie sprzątana, resztki po jedzeniu przyciągną niebezpieczne insekty i gryzonie. Poza tym staną się pożywką dla wielu niebezpiecznych zarazków i grzybów. Jeżeli nie chcemy zatruć naszych klientów, musimy zainwestować nie tylko w środki sprzątające i odkażające, ale również w sprzęt wykonany z odpowiednich materiałów. Urządzenia znajdujące się w kuchni powinny być wykonane w taki sposób, by utrzymanie ich w nienagannej czystości nie sprawiało nam problemu. Dlatego najlepszymi materiałami dla naszych sprzętów będzie aluminium i stal nierdzewna, które bardzo szybko umyjemy i odkazimy.

Funkcjonalność
Poza materiałem wykonania liczą się parametry sprzętowe i jego funkcjonalność. Dobry sprzęt kuchenny to taki, który jest absolutnie niezawodny. Kupowany przez nas piec do pizzy czy krajalnica do mięsa będą przez nas używane niemal nieustannie. Sprzęt, który kupimy, stanowi bowiem naszą najważniejszą inwestycję w tej branży. Nie warto więc sugerować się tylko ceną. Lepiej kupić droższy i niezawodny sprzęt, który nie dość, że będzie dłużej działał, to będzie również bardziej funkcjonalny. Ułatwi to naszą pracę w kuchni i przyspieszy wydawanie posiłków.

Aranżacja
Ludzie lubią przychodzić do miejsc, które mają swój własny niepowtarzalny klimat. Zakładając lokal gastronomiczny, musimy mieć na niego określony pomysł. Kto jest naszym klientem? Co lubi i czego oczekuje od naszego miejsca? Odpowiedź na te pytanie powinna pojawić się nie tylko w naszym menu, ale również w sposobie w jaki zaaranżowaliśmy nasz lokal. Wtedy możemy mieć pewność, że będziemy często i chętnie odwiedzani nawet przez najbardziej wymagających klientów.