Jedzenie grodzisk mazowiecki

Ostatnio mieliśmy Walentynki, dlatego postanowiłem, że zrobię pewnego rodzaju atrakcję dla mojej dziewczyny. W skrótach miałem dwudaniowy obiad i deser podany w towarzystwie wina i świeczek zapachowych ze bliskiego marketu budowlanego. Pierwszy pomysł - przegrzebki. Bardzo wyszukane danie, ale same skomplikowane w przygotowaniu, ponieważ małże trzeba umieć dobrze usmażyć, aby wyciągnąć spośród nich pełnię smaku.

Niestety kucharz ze mnie jest właściwie mierny. W myśli mógłbym stwierdzić, że początkujący, bowiem więc byłoby przy prawdy. Wyszukałem w internecie przepis na dalekie sandżaki. Niestety był kłopot ze zrozumienie połowy tekstu, gdyż wszystko było powiedziane po angielsku! No, natomiast nie poddałem się, wrzuciłem wszystko w tłumacza i znikamy na żywioł, razem z intuicją kucharza (której oczywiście nie mam. Postanowiłem, że dam te małże w środowisku warzyw. Jednakże zapomniałem, że trzeba te warzywa najpierw obrać i pokroić. Rozpoczynał się stresować, bo czasu było coraz mniej i ja byłem zdecydowanie w tłu. Zaczynam kroić warzywa, pech akurat chciał, że trafiłem na serdeczny palec... No, ale jak dobry mężczyzna nie dałem za wygraną. Wszedł na plan - szatkownica do warzyw. Więc istniał niewątpliwie strzał w dziesiątkę. Nie całkowicie, że zaoszczędziłem kilka sekund na krojeniu to więcej nie musiałem bać się o swoje bycie przy zastosowaniu szatkownicy. Gdyby to suma było obecnie gotowe nałożył na masełko przegrzebki. Wszystko usmażyło się dokładnie oczywiście jak na obrazie ze strony internetowej, na której znalazłem przepis. Jednak zapomniałem, że miałem przygotować jeszcze zupę. Szybko skoczyłem do pobliskiego sklepu po żurek w słoiku i usunął go do garnka a wtedy tylko doprawiłem. Na deser miałem przygotowane już wcześniej w zamrażarce lody własnego wyrobu. Dobrze, że zmotywowałem się aby to dokonać dzień wcześniej, bo nie zdążyłbym już z niczym. Trzeba przyznać - ostatnie niemało chwili, które zaoszczędziła mi szatkownica do warzyw uratowało mój dwudaniowy obiad. Kobieta była zszokowana i duża szacunku dla moich umiejętności kulinarnych.