Kasa fiskalna latwa w obsludze

Razem z uprawnieniem do końca roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był zobowiązany do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak zmieniły się te przepisy? Czy kasa fiskalna w fabrykach gastronomicznych jest wskazana?

Z roku 2015 powyższe przepisy przestały mieć użycie do kobiet zwracających się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W sprawa obowiązujących przepisów prawna tego nie podaje się również wobec podmiotów świadczących usługi powiązane z jedzeniem w dużych placówkach gastronomicznych. Chodzi tutaj też o te, które dostarczają nasze usługi sezonowo. Podobna sprawa jest w przypadku podmiotów budzących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych odbiorców. W kontakcie ze zmianą przepisów w 2015 roku, na dzień dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do stosowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W obecnej sprawy nie ma znaczenia wielkość lokalu, albo jest obecne silna restauracja, bądź też mały bar, czy pracuje sezonowo czy wszystek rok. Przedstawiania nie pamięta też wysokość osiąganego wpływu. Na pomocy należy być fakt, że ustawodawca pomyślał o momencie na wprowadzenie takich kwot w dziedzinie gastronomicznej. Dlatego też kasę rejestrującą w terenie gastronomicznym trzeba było wprowadzić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa musiała być teraz zafiskalizowana, zaprogramowana, zdolna do rzeczy, a ponadto zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna i mieć zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z bogatymi stawkami VAT dla wyrobów z bogatych kategorii.  Był to zwykły warunek do użycia z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W wypadku świadczenia usług gastronomicznych, jeśli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w domowej rola 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do zdjęcia z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, tylko nie w grudniu jedynie w listopadzie, to kasę fiskalną musiał włożyć do 1 lutego 2015 roku. Na pomoc zasługuje również fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Przecież w obecnych lokalach kasę rejestrującą należy zawrzeć w układu 2 miesięcy wynosząc z końca miesiąca, w którym stała przeprowadzona pierwsza pomoc gastronomiczna.