Maszyna wilk opis

Nie rozwiązanie sobie wyobrazić akcesoria kuchennego bez maszynki do mięsa. W własnym zapleczu kuchennym dostają się zazwyczaj mniejsze maszynki, jednakże w zwykłej i długiej gastronomii najlepsza będzie maszyna wilk, która łatwo a odpowiednio rozdrabnia mięso, jak również drugie produkty. Mięso mielone zachodzi w sklep wielu wędlin, jak również dań obiadowych.

Z ciała mielonego robione są innego typu kiełbasy, pasztety, wędliny faszerowane, rolady, itd. Maszyna wilk zmieli także mięso niezbędne do dań obiadowych. Z rozdrobnionego i odpowiednio doprawionego mięsa przeprowadzane są kotlety mięsne, kotlety z farszem grzybowym, hamburgery, pulpety, klopsiki, gołąbki, itd. Maszyna jest stosunkowo dużym urządzeniem, które konieczne istnieje w długich lokalach gastronomicznych, sklepach, stołówkach, firmach cateringowych, w klubach świadczących okolicznościowe usługi kulinarne, kiedy również dużo nowych domach i placówkach żywienia zbiorowego. Wilk jest sprzętem gastronomicznym danym do prowadzenia nie tylko mięsa, tylko za jego pomocą można zmielić jeszcze inne materiały, jak słonina, i nawet chleb, czy ryby. Swoją strukturą przypomina mniejsze maszynki do prowadzenia mięsa. Posiada obudowę ze stali nierdzewnej, aby zapobiec korozji. W magazyn budowy wchodzi zestaw tnący, noże, gardziel z podajnikiem ślimakowym, oraz szarpak i organizacje o oczkach różnej wielkości. Najmniejsze grupy mają średnicę 10 cm, i największe 22 cm. Maszyna wilk pozwala zmielić mięso grubo, średnio, drobno, lub nawet bardzo drobno. Maszyny też mogą tworzyć inną wydajność. Te o najniższej wydajności mielą około 50 kg na godzinę. Natomiast maszyny o największej wydajności nawet około 700 kg na godzinę. Na wydajność maszyny wpływa wielkość otworów w sieci. Zwykle są to ciężkie otwory od 2 do 24 milimetrów. Istnieją i siatki zwane szarpakami. Stanowią one zgrupowane po 3 gry i posiadają zaostrzone krawędzie. Posiadając taką maszynę do prowadzenia mięsa nie trzeba martwić się o braki higieniczne, gdyż czyści się ją dość łatwo.