Maszynka do mielenia miesa umyta w zmywarce

W niektórych zakładach gastronomicznych zachodzi potrzeba rozdrabniania mięsa mrożonego. Wówczas należy zaopatrzyć się w potrzebne do owego końca urządzenie, zwane wilkami. Takie wilki to stosunkowo sporych rozmiarów maszyna elektryczna, jaka stanowi wielki wlot do wrzucania ciała w postaci zamrożonej, a w ma urządzenie ludzie do jego szatkowania na mniejsze ilości.

Pracę tę prowadzi się dzięki silnemu naciskowi na zamrożone mięso. Jak wiemy, mrożone wyniki są co prawda twarde, jednakże nie wymagają jako takiego krojenia ostrym nożem - rozpadają się na małe części pod wpływem silnego uderzenia lub nacisku. Właśnie tak dzieje się z mięsem w wilkach, którego wykonywanie oparte istnieje na identycznej zasadzie co działanie maszynki do mielenia mięsa.

sharp er

Wilki do ciała mrożonego wykonane zostały z wyjątków znacznie cennej klas, trwałych i ciągłych, mało podatnych na zniszczenie mechaniczne. Są one do rozdrabniania twardej materii, a dlatego ich budowa musi być trwalsza, niż to, co biorą one mielić. Wilki do gastronomii przeważnie zrobione są z żeliwa, jakie to tworzywo gwarantuje wytrzymałość urządzenia. Są one zasilane elektrycznie, a koszt takiego urządzenia to około półtora tysiąca dobrych w specjalistycznych sklepach z wyposażeniem gastronomicznym. W sukcesie przedsiębiorstw garmażeryjnych istnieje zatem jednak wydatek konieczny, bowiem w takich warunkach nader często jest potrzeba rozdrobnienia mięsa uprzednio zamrożonego, a następnie dopiero tak zmielonego poddawania obróbce termicznej. Dodatkowo, w niektórych przedsiębiorstwach, na model przetwarzających mięso, dzieli się je w strony zamrożonej, a następnie pakuje do określonych folii, ponieważ rozmrażanie mięsa, by je zmielić, a następnie znów zamrozić jest niezgodne ze standardami sanitarno-epidemiologicznymi. Do cięcia świeżego lub rozmrożonego mięsa używa się coś inne maszynki, przeznaczone tak do mielenia mięs miękkich, ich propozycja i stawanie w kontraktu z ostatnim ponad są inne. Wilki do mięsa mrożonego to zawsze maszyny o względnie dużych gabarytach, dlatego i nie znajdują wykorzystania w codziennych warunkach.