Pakowanie prozniowe media markt

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest narzędziem, którego zadanie liczy na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i stworzeniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki sposób pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie ciała i dba je przed np. zmarzliną.

Ze powodu na przeróżny rodzaj produktów spożywczych, kojarzone są różne pakowaczki. I oczywiście artykuły o wielkiej masie i wspaniałej konsystencji (mięsa) zamykane są w pakowarkach ze zwykłym zamknięciem próżniowym, produkty o minimalnych kształtach i delikatne (chleb, jagody) zamykane są w pakowarkach z tradycyjnym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach jest coraz jakąś wielką zaletę - wygodne użytkowanie, a wtedy szybkość i ciągłość pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to dania komorowe - dostępne w ścisłych rozmiarach a jak dania wolnostojące, urządzone w spiżarnię lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Wygodne do stosowania ze względu na siłę procesu (danie do komory woreczka z materiałem i uruchomienie przyciskiem procesu odsysania powietrza) i możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Odnosi się je zazwyczaj w licznych zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim koniec prostym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Stanowią wówczas dania o minimalnych rozmiarach, w pakowaczce przenosi się koniec worka, i produkt pozostaje poza urządzeniem. Pakowarki listwowe daje się w polach domowych, niewielkich restauracjach lub małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki przygotowane są z pięknej klas stali nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, wszystkie bez wyjątku są samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W zależności od ilości oraz modelu pakowarki, listwy zgrzewające mają nowe rozmiary, zaś zatem z kolei działa na wybór woreczków, w jakie jest pakowana żywność.