Wyposazenie sklepow uzywane krakow

Aby otworzyć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, sprzęty i wyposażenia są niezbędne w sklepiku z produktami mięsnymi?

Przede każdym powinien zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w których przechowuje się i promuje produkty mięsne do sprzedaży. Jest mnóstwo sposobów chłodni, które sprawdzą się w składzie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Też jest z narzędziami mrożącymi, w których zapisuje się mięso – wśród nich przedstawia się witryny, zamrażarki, wyspy czy te szafy mroźnicze. Doskonałym programem, szczególnie w niższych placówkach, jest zakup lodówko-zamrażarek, pełniących rolę magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto przechowywać nie chociaż w magazynie, ale również w małej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Kryje się ją pod wystawą, dzięki czemu dobrze można uzupełniać materiał na półkach ekspozycyjnych. Przydatna jest dodatkowo lada ekspediencka, na jakiej kręci się i pakuje towar. W wyższych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo konieczne jest korzystanie pomieszczenia chłodniczego ze zwykłą, odpowiednio niską temperaturą, człowieka do przechowywania towaru.

Pozostały sprzęt potrzebny w sklepie mięsnym to siła, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna pamiętać dosyć szeroki plus czytelny wyświetlacz, tak żeby zarówno sprzedawca, kiedy i klient mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem niezbędny jest do krojenia mięsa z kością. Podobnie jest z nożami do cięcia mięsa, więcej nie warto na nich żałować. Z zmianie dobra krajalnica powinna mieć regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic zrobione są z chromowanej stali węglowej lub stali nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto konieczne jest zaopatrzenie się w wilka do ciała, dostarczającego do mielenia mięsa na wymaganie klienta. Lecz nie stanowi to konieczny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych konieczna istnieje także kasa fiskalna, środki czyszczące, myjące i owadobójcze, pojemniki do przechowywania towaru i dodatkowe meble sklepowe. Niezbędne istnieje same zainstalowanie klimatyzacji, która przydatna stanowi w zachowaniu właściwej temperatury w klasie sprzedaży – szczególnie latem. Duże jest też oświetlenie, jakie potrafi znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor mięs i wędlin znajdujących się na wystawy.