Wyposazenie sklepu mysliwskiego

cloud computinguCloud Computing | Systemy ERP | POLKAS

Aby otworzyć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, sprzęty i wyposażenia są obowiązujące w interesie z wynikami mięsnymi?

 

Przede każdym trzeba zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w jakich magazynuje się i wystawia produkty mięsne do sprzedaży. Jest dużo sposobów chłodni, które sprawdzą się w składzie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Podobnie jest z narzędziami mrożącymi, w których zbiera się mięso – wśród nich dokłada się witryny, zamrażarki, wyspy bądź też szafy mroźnicze. Ciekawym pomysłem, zwłaszcza w mniejszych placówkach, jest zakup lodówko-zamrażarek, pełniących rolę magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto przechowywać nie właśnie w składzie, ale również w małej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Składa się ją pod wystawą, dzięki czemu łatwo można uzupełniać materiał na półkach ekspozycyjnych. Przydatna istnieje też lada ekspediencka, na której kręci się i ładuje towar. W znaczniejszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo konieczne jest posiadanie pomieszczenia chłodniczego ze pewną, odpowiednio niską temperaturą, dostarczającego do przechowywania towaru.

Pozostały sprzęt obowiązujący w zakładzie mięsnym to zasługa, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna mieć dostatecznie ważny plus ważny wyświetlacz, tak by zarówno sprzedawca, jak a użytkownik mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem konieczny jest do cięcia mięsa z kością. Ponadto jest z nożami do krojenia mięsa, ponadto nie warto na nich żałować. Z kolei dobra krajalnica powinna stanowić regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic spowodowane są z chromowanej stali węglowej czy stali nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto potrzebne jest urządzenie się w wilka do ciała, człowieka do mielenia mięsa na wymaganie klienta. Jednakże nie istnieje to niezbędny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych konieczna istnieje dodatkowo kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do składowania towaru i dodatkowe meble sklepowe. Przydatne jest i zainstalowanie klimatyzacji, która dobra jest w mieszkaniu optymalnej temperatury w klas sprzedaży – szczególnie latem. Istotne jest ponad oświetlenie, które potrafi znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor ciał i wędlin wybierających się na wystawy.