Zaklad produkcji czekolady i artykulow cukierniczych wiepol

Czekolada stanowi jakimś spośród najbardziej znanych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, daje się ją w wielu możliwościach. W prawie każdym sklepie można kupić wyroby czekoladowe w różnorakich postaciach. Modna jest dodatkowo czekolada mleczna jak również trudna.
Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym odcinkiem jej pracowania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której pozbawia się je bakterii. Kolejnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, a w finale tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie składniki są odpowiednio dozowane, w relacji z tegoż który zarób chce się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana dalej w mechanizmie automatycznym. Po pokonaniu tych procesów tworzy ona cecha sypką, którą określa się prószem. Jest on wywoływany procesom konszowania. Do prac czekolady niezbędne jest użycie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej używane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu realizacji czekolady bierze się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania podejmują się także na sucho jak także na mokro. Proces konszowania na sucho jest pierwszym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji rozgrywa się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i wyjątkowy połysk.